TMC-Nederland
Uitnodiging Bijeenkomst BGT-NLCS in de keten PDF Afdrukken E-mailadres

Plaats: Voormalige Stadstimmertuin
Voormalige Stadstimmertuin 4-6, 1018 ET Amsterdam
Hosts: Gemeente Amsterdam & gemeente Almere
Datum: donderdag 25 oktober 2017
Tijd: 09.00 – 14.00 uur (inclusief lunch)
Toegang: gratis

NLCS

Per 1 juli 2017 is de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) officieel als landelijke basisregistratie ingevoerd. De gemeente Amsterdam  heeft verschillende BGT-producten ontwikkeld, waaronder twee kaarten conform de NLCS. Gemeente Almere heeft de BGT een formele plek gegeven in het ketenproces. Beide gemeenten delen graag hun opgedane kennis, ervaring èn tools.

Van GBKA naar BGT
De BGT is dè gedetailleerde grootschalige digitale kaart van heel Nederland. Alle fysieke objecten zoals gebouwen, wegen, water, en groen zijn hier op vastgelegd. De BGT vervangt de Grootschalige Basiskaart van Nederland (GBKN) als de registratie van de grootschalige topografie en is verplicht vanaf 1 juli 2017. Gemeente Amsterdam heeft als eerste gemeente in Nederland de BGT conform NLCS beschikbaar.

BGT conform NLCS
Gemeente Amsterdam biedt de BGT aan conform de NLCS, de Nederlandse CAD-standaard.  NLCS is dè CAD-standaard van de Nederlandse grond- weg- en waterbouwsector en bevat afspraken voor het omgaan met metadata, digitaal tekenen, het uiterlijk van de tekening en vooral  de bestandsopbouw van tekenwerk. Om te komen tot een goed NLCS CAD-bestand van de BGT, is een vertaling tussen IMGEO en NLCS noodzakelijk. Hiervoor is een uitgebreide vertaaltabel opgesteld. Door de BGT aan te bieden conform NLCS maakt de brondata van dezelfde standaard gebruik als waarin de rest van het tekenwerk in de keten gedaan wordt (inclusief ontwerp!).

Van BGT-NLCS naar Beheer
Met de vertaling tussen IMGEO en de NLCS heeft Amsterdam “de voorkant” van het proces, het beschikbaar stellen van basisinformatie voor projecten, geregeld. Gemeente Almere heeft juist veel ervaring met “de achterkant”: de objectvorming en het gebruik hiervan op verschillende plekken in de keten. Voor het genereren van objecten is een FME tool ontwikkeld die gebruik maakt van een slim vlak-codering-systeem. Bij dit systeem wordt de ontwerper geholpen om te waarborgen dat de objecten die hij tekent uiteindelijk op de juiste wijze kunnen landen in de BGT. Maar ze kunnen ook worden gebruikt voor het vullen van de BOR-database. De codering zorgt ervoor dat eenvoudig thema-kaarten en GIS bestanden kunnen worden opgeleverd voor gebruik verder in de keten.

Delen van kennis, ervaring èn tools.
Gemeentes Amsterdam en Almere delen de ontwikkelde scripts, opgedane kennis en ervaringen graag met andere organisaties. Op woensdag 25 oktober bent u van harte welkom u te laten bijpraten over alle ontwikkelingen op dit gebied. Aanmelden kan via onderstaande link: https://www.amsterdam.nl/stelselpedia/bgt-index/bijeenkomst-nlcs/

 
Uitnodiging ProjectWise workshop PDF Afdrukken E-mailadres

Projectwise

Donderdag 5 oktober 2017 –  gemeente ‘s-Hertogenbosch

Haal meer uit je ProjectWise-omgeving! Met die kreet heeft de ProjectWise-werkgroep geprobeerd jullie te motiveren op de TMC-VNMG Summerschool in Harderwijk.  In het verlengde van de eerste ProjectWise workshop die ze daar gestart hebben, willen ze jullie hierbij weer uitnodigen. Tevens geven ze dan inzicht in de bevindingen van de Summerschool-sessie.

Het is de bedoeling om met groepjes samen tot een goed inzicht te komen rondom de vragen die er liggen bij de opzet en inrichting van een ProjectWise-omgeving. Met behulp van een aantal laptops en een virtuele omgeving willen ze jullie bijscholen in het gebruik van ProjectWise en allerlei zaken die eromheen ook relevant kunnen zijn. Dit gaan ze doen in een ProjectWise CONNECT Edition Upgrade 2-omgeving. Dan kun je die ook een keer van dichtbij bekijken.

Locatie
De gemeente ‘s-Hertogenbosch is bereid gevonden om een mooie ruimte voor ons ter beschikking te stellen. De workshop is van 13:30 uur tot 16:00 uur in het Bestuurscentrum, ‘Achter het Stadhuis 5-7’ te ’s-Hertogenbosch (achter het Stadhuis gelegen). Locatie is goed met openbaar vervoer bereikbaar, vlakbij het NS station. Na de workshop is er gelegenheid tot napraten met een drankje erbij.

Voor wie?
De workshop is zowel bedoeld voor gebruikers die ProjectWise al kennen, als voor gebruikers die zich nog aan het oriënteren zijn. Dus: Ben je een ervaren beheerder, kerngebruiker of gewoon een geïnteresseerde gebruiker die er meer van wilt weten meld je dan aan.

Aanmelden
Je kunt je hier; https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSehSNMWy6NS5KRCMyXCRd3B4SjPiQD3iZdWQaMK5mSRyIONDg/viewform?c=0&w=1&includes_info_params=true
aanmelden. Je krijgt een bevestiging na registratie.
Let op: Bij minder dan 10 aanmeldingen gaat de workshop niet door.

Hopelijk tot ziens op 5 oktober!
De ProjectWise-groep
Benno van Ham, Cees Mantel, Paul Migchielsen en Johan Vreede

 
Louis van Amerongen nieuw bestuurslid PDF Afdrukken E-mailadres

TLouis van Amerongenijdens de TMC-ledenvergadering is Louis van Amerongen unaniem door de leden gekozen als nieuw bestuurslid van TMC Nederland. Voorzitter Paul Haffmans werd na de officiële bestuursperiode van drie jaar herkozen en ook Erwin van Leiden blijft actief in het bestuur. Zij werken samen met penningmeester Dolf de Rooij en secretaris Nico van Caspel, ondersteund door secretariaat en boekhouding.

 
Zomernummer MicroVisie PDF Afdrukken E-mailadres

Microvisie Magazine 2017 nummer 1

In dit nummer van MicroVisie Magazine veel tips & trucs. Deel 2 van het artikel over User Preferences, maar ook aandacht voor fotomontages d.m.v. MicroStation en de AHN 2 of 3 en digitaal commentaar via ProjectWise. Aan het woord komen ook software-gebruikers over het gebruik van Infrakit, ContextCapture, C-SAM publiceer en OpenRoads. En we blikken in dit nummer terug op de BIM-studiereis naar Londen en de TMC-VNMG Summerschool.

Download hier het nieuwe nummer

 
Verslag studiereis BIM Academy London PDF Afdrukken E-mailadres

BIM Academy London

Op 20 april ging TMC Nederland op studiereis naar Londen. Deze reis stond in het teken van BIM en het gezelschap van dertien deelnemers was te gast bij The BIM Academy. Jan Blaauboer, Senior Accountmanager Government van Bentley Benelux en Ian Miskimmin, Senior Industry Consultant - Manager BIM Advancement Academies van Bentley UK waren de gastheren ter plekke.  Meer info achter deze link.

 

 
<< Start < Vorige 1 2 3 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 3

statistieken

Artikelen bekeken hits : 944157
TMC-Nederland, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting