TMC-Nederland
Uitnodiging Bijeenkomst BGT-NLCS in de keten PDF Afdrukken E-mailadres

Plaats: Voormalige Stadstimmertuin
Voormalige Stadstimmertuin 4-6, 1018 ET Amsterdam
Hosts: Gemeente Amsterdam & gemeente Almere
Datum: donderdag 25 oktober 2017
Tijd: 09.00 – 14.00 uur (inclusief lunch)
Toegang: gratis

NLCS

Per 1 juli 2017 is de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) officieel als landelijke basisregistratie ingevoerd. De gemeente Amsterdam  heeft verschillende BGT-producten ontwikkeld, waaronder twee kaarten conform de NLCS. Gemeente Almere heeft de BGT een formele plek gegeven in het ketenproces. Beide gemeenten delen graag hun opgedane kennis, ervaring èn tools.

Van GBKA naar BGT
De BGT is dè gedetailleerde grootschalige digitale kaart van heel Nederland. Alle fysieke objecten zoals gebouwen, wegen, water, en groen zijn hier op vastgelegd. De BGT vervangt de Grootschalige Basiskaart van Nederland (GBKN) als de registratie van de grootschalige topografie en is verplicht vanaf 1 juli 2017. Gemeente Amsterdam heeft als eerste gemeente in Nederland de BGT conform NLCS beschikbaar.

BGT conform NLCS
Gemeente Amsterdam biedt de BGT aan conform de NLCS, de Nederlandse CAD-standaard.  NLCS is dè CAD-standaard van de Nederlandse grond- weg- en waterbouwsector en bevat afspraken voor het omgaan met metadata, digitaal tekenen, het uiterlijk van de tekening en vooral  de bestandsopbouw van tekenwerk. Om te komen tot een goed NLCS CAD-bestand van de BGT, is een vertaling tussen IMGEO en NLCS noodzakelijk. Hiervoor is een uitgebreide vertaaltabel opgesteld. Door de BGT aan te bieden conform NLCS maakt de brondata van dezelfde standaard gebruik als waarin de rest van het tekenwerk in de keten gedaan wordt (inclusief ontwerp!).

Van BGT-NLCS naar Beheer
Met de vertaling tussen IMGEO en de NLCS heeft Amsterdam “de voorkant” van het proces, het beschikbaar stellen van basisinformatie voor projecten, geregeld. Gemeente Almere heeft juist veel ervaring met “de achterkant”: de objectvorming en het gebruik hiervan op verschillende plekken in de keten. Voor het genereren van objecten is een FME tool ontwikkeld die gebruik maakt van een slim vlak-codering-systeem. Bij dit systeem wordt de ontwerper geholpen om te waarborgen dat de objecten die hij tekent uiteindelijk op de juiste wijze kunnen landen in de BGT. Maar ze kunnen ook worden gebruikt voor het vullen van de BOR-database. De codering zorgt ervoor dat eenvoudig thema-kaarten en GIS bestanden kunnen worden opgeleverd voor gebruik verder in de keten.

Delen van kennis, ervaring èn tools.
Gemeentes Amsterdam en Almere delen de ontwikkelde scripts, opgedane kennis en ervaringen graag met andere organisaties. Op woensdag 25 oktober bent u van harte welkom u te laten bijpraten over alle ontwikkelingen op dit gebied. Aanmelden kan via onderstaande link: https://www.amsterdam.nl/stelselpedia/bgt-index/bijeenkomst-nlcs/

 
Succesvolle ProjectWise workshop PDF Afdrukken E-mailadres

De TMC ProjectWise workshop was een succes. 27 deelnemers waren op 5 oktober jl. naar de raadzaal van de gemeente ’s-Hertogenbosch gekomen voor een interactieve workshop onder leiding van Benno van Ham, Johan Vreede, Paul Migchielsen en Cees Mantel. Ze konden in elkaars ‘keuken’ kijken en nadenken over inrichtingsaspecten. Bekijk hier de PowerPoint-presentatie van die middag.

Projectwise bijeenkomst

 
Louis van Amerongen nieuw bestuurslid PDF Afdrukken E-mailadres

TLouis van Amerongenijdens de TMC-ledenvergadering is Louis van Amerongen unaniem door de leden gekozen als nieuw bestuurslid van TMC Nederland. Voorzitter Paul Haffmans werd na de officiële bestuursperiode van drie jaar herkozen en ook Erwin van Leiden blijft actief in het bestuur. Zij werken samen met penningmeester Dolf de Rooij en secretaris Nico van Caspel, ondersteund door secretariaat en boekhouding.

 
Zomernummer MicroVisie PDF Afdrukken E-mailadres

Microvisie Magazine 2017 nummer 1

In dit nummer van MicroVisie Magazine veel tips & trucs. Deel 2 van het artikel over User Preferences, maar ook aandacht voor fotomontages d.m.v. MicroStation en de AHN 2 of 3 en digitaal commentaar via ProjectWise. Aan het woord komen ook software-gebruikers over het gebruik van Infrakit, ContextCapture, C-SAM publiceer en OpenRoads. En we blikken in dit nummer terug op de BIM-studiereis naar Londen en de TMC-VNMG Summerschool.

Download hier het nieuwe nummer

 
Verslag studiereis BIM Academy London PDF Afdrukken E-mailadres

BIM Academy London

Op 20 april ging TMC Nederland op studiereis naar Londen. Deze reis stond in het teken van BIM en het gezelschap van dertien deelnemers was te gast bij The BIM Academy. Jan Blaauboer, Senior Accountmanager Government van Bentley Benelux en Ian Miskimmin, Senior Industry Consultant - Manager BIM Advancement Academies van Bentley UK waren de gastheren ter plekke.  Meer info achter deze link.

 

 
<< Start < Vorige 1 2 3 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 3

statistieken

Artikelen bekeken hits : 946884
TMC-Nederland, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting