TMC Nederland Nieuws
Uitnodiging Bijeenkomst BGT-NLCS in de keten PDF Afdrukken E-mailadres

Plaats: Voormalige Stadstimmertuin
Voormalige Stadstimmertuin 4-6, 1018 ET Amsterdam
Hosts: Gemeente Amsterdam & gemeente Almere
Datum: donderdag 25 oktober 2017
Tijd: 09.00 – 14.00 uur (inclusief lunch)
Toegang: gratis

NLCS

Per 1 juli 2017 is de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) officieel als landelijke basisregistratie ingevoerd. De gemeente Amsterdam  heeft verschillende BGT-producten ontwikkeld, waaronder twee kaarten conform de NLCS. Gemeente Almere heeft de BGT een formele plek gegeven in het ketenproces. Beide gemeenten delen graag hun opgedane kennis, ervaring èn tools.

Van GBKA naar BGT
De BGT is dè gedetailleerde grootschalige digitale kaart van heel Nederland. Alle fysieke objecten zoals gebouwen, wegen, water, en groen zijn hier op vastgelegd. De BGT vervangt de Grootschalige Basiskaart van Nederland (GBKN) als de registratie van de grootschalige topografie en is verplicht vanaf 1 juli 2017. Gemeente Amsterdam heeft als eerste gemeente in Nederland de BGT conform NLCS beschikbaar.

BGT conform NLCS
Gemeente Amsterdam biedt de BGT aan conform de NLCS, de Nederlandse CAD-standaard.  NLCS is dè CAD-standaard van de Nederlandse grond- weg- en waterbouwsector en bevat afspraken voor het omgaan met metadata, digitaal tekenen, het uiterlijk van de tekening en vooral  de bestandsopbouw van tekenwerk. Om te komen tot een goed NLCS CAD-bestand van de BGT, is een vertaling tussen IMGEO en NLCS noodzakelijk. Hiervoor is een uitgebreide vertaaltabel opgesteld. Door de BGT aan te bieden conform NLCS maakt de brondata van dezelfde standaard gebruik als waarin de rest van het tekenwerk in de keten gedaan wordt (inclusief ontwerp!).

Van BGT-NLCS naar Beheer
Met de vertaling tussen IMGEO en de NLCS heeft Amsterdam “de voorkant” van het proces, het beschikbaar stellen van basisinformatie voor projecten, geregeld. Gemeente Almere heeft juist veel ervaring met “de achterkant”: de objectvorming en het gebruik hiervan op verschillende plekken in de keten. Voor het genereren van objecten is een FME tool ontwikkeld die gebruik maakt van een slim vlak-codering-systeem. Bij dit systeem wordt de ontwerper geholpen om te waarborgen dat de objecten die hij tekent uiteindelijk op de juiste wijze kunnen landen in de BGT. Maar ze kunnen ook worden gebruikt voor het vullen van de BOR-database. De codering zorgt ervoor dat eenvoudig thema-kaarten en GIS bestanden kunnen worden opgeleverd voor gebruik verder in de keten.

Delen van kennis, ervaring èn tools.
Gemeentes Amsterdam en Almere delen de ontwikkelde scripts, opgedane kennis en ervaringen graag met andere organisaties. Op woensdag 25 oktober bent u van harte welkom u te laten bijpraten over alle ontwikkelingen op dit gebied. Aanmelden kan via onderstaande link: https://www.amsterdam.nl/stelselpedia/bgt-index/bijeenkomst-nlcs/

 
Zomernummer MicroVisie PDF Afdrukken E-mailadres

Microvisie Magazine 2017 nummer 1

In dit nummer van MicroVisie Magazine veel tips & trucs. Deel 2 van het artikel over User Preferences, maar ook aandacht voor fotomontages d.m.v. MicroStation en de AHN 2 of 3 en digitaal commentaar via ProjectWise. Aan het woord komen ook software-gebruikers over het gebruik van Infrakit, ContextCapture, C-SAM publiceer en OpenRoads. En we blikken in dit nummer terug op de BIM-studiereis naar Londen en de TMC-VNMG Summerschool.

Download hier het nieuwe nummer

 
Verslag studiereis BIM Academy London PDF Afdrukken E-mailadres

BIM Academy London

Op 20 april ging TMC Nederland op studiereis naar Londen. Deze reis stond in het teken van BIM en het gezelschap van dertien deelnemers was te gast bij The BIM Academy. Jan Blaauboer, Senior Accountmanager Government van Bentley Benelux en Ian Miskimmin, Senior Industry Consultant - Manager BIM Advancement Academies van Bentley UK waren de gastheren ter plekke.  Meer info achter deze link.

 

 
Studiereis BIM Academy London PDF Afdrukken E-mailadres

Op 20 april ging TMC Nederland op studiereis naar Londen. Deze reis stond in het teken van BIM en het gezelschap van dertien deelnemers was te gast bij The BIM Academy. Jan Blaauboer, Senior Accountmanager Government van Bentley Benelux en Ian Miskimmin, Senior Industry Consultant - Manager BIM Advancement Academies van Bentley UK waren de gastheren ter plekke.

De dag begon in alle vroegte, want de vluchten vertrokken al rond 07.00 uur vanaf Schiphol, Rotterdam en Antwerpen. Op vliegveld London City wachtte Jan Blaauboer de groep Nederlanders op en begeleidde ze naar het kantoor van Bentley UK.

BIM Academy London Actief BIM-beleid
Na een korte introductie vertelde Ian Miskimmin een verhaal over de historie van BIM in Engeland, het waarom achter BIM en de huidige status. De Engelse centrale overheid heeft al jaren een actief BIM-beleid. Dit houdt onder meer in dat bouwprojecten (gebouwen, wegen, spoorwegen) die voor de Engelse overheid, zowel centraal als decentraal, gedaan worden en een zekere grootte hebben, gebruik moeten maken van BIM. Uiteraard betekent dit ook dat er eisen zijn m.b.t. wat dit inhoudt. Hierdoor loopt Engeland voorop m.b.t. BIM, zeker ten opzichte van BIM in Nederland. Uiteraard gaat ook in Engeland het invoeren van BIM gepaard met de nodige uitdagingen. 
De ‘BIM in practice’ sessies behandelden wat het invoeren van BIM in de praktijk betekent. Een beknopte casestudy, gerelateerd aan een infrastructuurproject in Engeland.
Het uiteindelijke doel was een goed beeld te geven wat BIM is en hoe BIM geïmplementeerd kan worden, inclusief ‘lessons learned’. En dat is volgens de aanwezigen goed gelukt.

BIM in Rotterdam
Na de lunch was het tijd voor een presentatie van Corné Helmons van de gemeente Rotterdam. Hij ging in op het digitale bouw- en beheerproces in Rotterdam. Hoe ze daar BIM, oftewel Bouw Informatie Management (waarbij de nadruk ligt op 3D-modellen) inzetten was in het vorige nummer van MicroVisie Magazine te lezen.

De interessante studiedag werd afgesloten met een Q&A en discussiesessie waarbij onder andere over de overeenkomsten en verschillen tussen BIM in Nederland en UK werd gesproken. Daarna was het voor een aantal aanwezigen tijd om terug naar het vliegveld te reizen, terwijl een andere groep nog een paar uurtjes extra in Londen kon blijven alvorens hun vlucht terug naar Nederland vertrok.

Ian Miskimmin was blij met zijn TMC Nederland-cadeautjes

Ian Miskimmin was blij met zijn TMC Nederland-cadeautjes.

 
Summerschool 2017 PDF Afdrukken E-mailadres

Samenwerken bij Summerschool
Workshop 3D

Het thema van de TMC-VNMG Summerschool van 18 mei 2017 was dit jaar samenwerken. Dat zag je terug in een aantal workshops en presentaties, maar het werd vooral duidelijk door de samenwerking tussen de twee Bentley-gebruikersverenigingen. TMC Nederland en VNMG organiseerden voor het eerst samen een groot evenement, waar ook Bentley een groot aandeel in had. Zij organiseerden in de ochtend hun Bentley Connection Seminar dat op twintig plaatsen wereldwijd gehouden werd. Parijs Sydney, Praag, Moskou, Johannesburg, Hong Kong en ook Harderwijk, want daar vond het evenement voor de Nederlandse gebruikers plaats.

Rapportcijfer 8,2
Het congrescentrum op het Bouw & Infra Park was de plek waar zo’n 120 Bentley softwaregebruikers samen waren gekomen om het laatste nieuws te horen, te netwerken, ervaringen uit te wisselen en naar huis te gaan met een rugzak vol nieuw opgedane kennis, relevant voor hun werkomgeving. Er kwamen veel positieve reacties en met een gemiddeld rapportcijfer van 8,2 is de organisatie zeer tevreden.

Zelf aan de slag 
Deelnemers gingen zelf aan de slag achter de laptop en verdiepten hun kennis over onder andere MicroStation CONNECT, Grondwerk MX/OpenRoads, ProjectWise, Optimize Draw, GEOCAD, en C-SAM Beheer. M

aar er werd ook verteld over Missing Maps, Geografische Coördinaat Systemen, Infrakit, Participatie en het gebruik van Publiek Participatie GIS, PDOK BGT/BRK naar CAD, innovatie Hackaton en virtual reality.

Presentaties
Voor wie de presentaties nog eens rustig wilt doornemen of voor wie niet in de gelegenheid was om naar Harderwijk te komen, zijn de meeste powerpoints en bijbehorende pdf’s hier te downloaden: http://www.tmc-nederland.nl/owl/browse.php?sess=0&parent=241&expand=1&order=name&curview=0&sortname=ASC

De foto’s zijn hier te vinden: https://photos.google.com/share/AF1QipM56rdNyXqPcbAcJ9iRdP1EUFtiPZCnoTjs0GHWcT7tOynHnT2627VIjQ0-3M0Ltg?key=NU0zQmRRMzVubzh6QXlqNEF6OFVJZFRSdGRyVlZB

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 11

statistieken

Artikelen bekeken hits : 946860
TMC-Nederland, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting