Verslag themamiddag 3D/geo-focusgroep 15 maart 2012 PDF Afdrukken E-mailadres

Ook deze keer waren we te gast in het stadskantoor van de gemeente A’dam stadsdeelkantoor Nieuw-West en mochten we gebruik maken van de raadszaal.

Het was geen druk bezochte bijeenkomst, dit kwam mogelijk door de Oranjewoud-dag en een bijeenkomst van Provero. Maar degene die wel aanwezig waren werden getrakteerd op een drietal goede presentaties die goed op elkaar aansloten.

Als eerste was Sven Briels (Terra Imaging) aan de beurt met als thema “3D met één druk op de knop”. Sven liet zien dat je met het AHN2 bestand en pointclouds de basis in huis hebt om een 3D bestand van heel je beheergebied te maken.

Hoogtedata toont niet slechts de terreinhoogte, het vormt de basis voor geluidsmodellering, mutatiedetectie, bepalen van de potentie voor zonne-energie en nog veel meer. Niet met één druk op de knop, maar indrukwekkend genoeg dat de overstap van 2D naar 3D eenvoudiger is dan gedacht.

Vervolgens vertelde Ernst van Baar (Bentley) over “3D informatiemodellen”.

De standaard CityGML vindt zijn oorsprong in de Duitse universitaire wereld en wordt veelal gezien als een uitwisselingsformaat. Het is echter vooral een informatiemodel voor de representatie van ruimtelijke objecten in een stedelijke omgeving. Het maakt op geometrisch èn op semantisch niveau een onderscheid tussen thematische gebieden (gebouwen, vegetatie, water, terrein, etcetera.), maar doet dit ook – per object - op vier verschillende detailniveaus (LOD 0 t/m 4).

Als laatste mocht Christian Veldhuis (gemeente Rotterdam) zijn presentatie doen met als thema “3D waarom niet”. De gemeente Rotterdam maakt al veel gebruik van het 3D Citygml model. Zij hebben de gehele gemeente in 3D. Het voordeel hiervan is dat het overal dezelfde kwaliteit heeft, het breed toepasbaar is en een goed startpunt voor vervolgprojecten.

Met name in de presentatie aan burgers van bijvoorbeeld reconstructie van een straat bewijst het 3D Citygml-model zijn waarde, doordat bewoners zich een beter beeld kunnen vormen hoe hun straat eruit komt te zien. Er is meer begrip en minder bezwaren.

Na de presentaties werd er onder het genot van een drankje nog flink nagepraat.

De presentaties en overige bestanden zijn te downloaden middels deze link.

 

 

statistieken

Artikelen bekeken hits : 965901
TMC-Nederland, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting