Studiereis BIM Academy London PDF Afdrukken E-mailadres

Op 20 april gaat TMC Nederland op studiereis naar Londen en iedereen mag mee. Deze reis staat in het teken van BIM en we zijn te gast bij The BIM Academy.

De kosten van de reis zullen, afhankelijk van de kosten van de vlucht, maximaal € 250,- per persoon bedragen (afhankelijk van de ticketprijs). TMC Nederland regelt in overleg de tickets van het vliegtuig (vanaf Schiphol, Rotterdam of Eindhoven) en de trein in Londen en stuurt daarna een factuur. De vertrektijden zijn tussen 07.00 en 08.00 uur en ’s avonds ben je tussen 19.30 en 20.30 uur terug op het vliegveld in Nederland.

Programma:

09.30 uur Aankomst BIM Academy 
09.40 uur Introductie
10.00 uur The history of BIM in UK by Iain Miskimmin 
11.00 uur BIM in practice (part 1) 
12.00 uur Lunch
13.00 uur BIM in practice (part 2) 
14.00 uur Het digitale bouw- en beheerproces in Rotterdam door Corné Helmons van gemeente Rotterdam
Introductie BIM Loket en de Nederlandse aanpak door Jacqueline Meerkerk van BIM Loket
15.00 uur Q&A / discussion session (o.a. over overeenkomsten en verschillen tussen BIM in Nederland en UK)
15.20 uur Samenvatting
15.45 uur Afsluiting

Omschrijvingen

De Engelse centrale overheid heeft al jaren een actief BIM-beleid. Dit houdt onder meer in dat bouwprojecten (gebouwen, wegen, spoorwegen) die voor de Engelse overheid, zowel centraal als decentraal, gedaan worden en een zekere grootte hebben, gebruik moeten maken van BIM. Uiteraard betekent dit ook dat er eisen zijn m.b.t. wat dit inhoudt.

Hierdoor loopt Engeland voorop m.b.t. BIM, zeker ten opzichte van BIM in Nederland. Uiteraard gaat ook in Engeland het invoeren van BIM gepaard met de nodige uitdagingen. De eerste sessie geeft een indruk over de historie van BIM in Engeland, het waarom achter BIM en de huidige status. De ‘BIM in practice’ sessies behandelen wat het invoeren van BIM in de praktijk betekent. Dit is dus een beknopte case study, gerelateerd aan een infrastructuur project in Engeland.

Het uiteindelijke doel is een goed beeld te geven wat BIM is en hoe BIM geïmplementeerd kan worden, inclusief ‘lessons learned’.

De afgelopen jaren is BIM veelvuldig ingezet als vliegwiel voor het aanjagen van vernieuwingen in onze sector. De definitie van BIM is in de loop van de tijd ook geëvolueerd van Bouw Informatie Model (waarbij de nadruk lag op 3D-modellen) naar Bouw Informatie Management (hierbij ligt de nadruk op de informatie stromen van de assets). Om spraakverwarring te voorkomen en de volledige lading van de ontwikkelingen te dekken hanteren we in Rotterdam voortaan de term Digitaal Bouw en Beheerproces (DBB).

BIM

"Een idee achter het ideale Digitale Beheer- en Bouwproces is een informatiestroom die het beheren, ontwikkelen, inrichten, ontwerpen, specificeren en bouwen (dus al deze processen) optimaal ondersteunt en waarbij informatie wordt gebruikt tijdens de hele levenscyclus van objecten/ruimtes". Joris Goos, programma manager DBB.

Om deze informatiestroom op gang te brengen wordt hard gewerkt aan de pijlers (Informatiesystemen, SE, 2D/3D objecten modelleren, Rotterdam 3D) van dit systeem.

Er komen steeds meer en complexere data systemen, waarbij gebruik wordt gemaakt van sensoren, internet of things, opendata en big data toepassingen. Met het toepassen van open standaarden brengen we de data op orde en wordt de uitwisseling gestandaardiseerd.

Systems Engineering (SE) schept structuur in het vertalen van klanteisen naar de uitvoering van een project, niet de techniek maar de behoefte van de klant staat centraal. Het toepassen van SE stelt je in staat om de risico's beter te beheersen, versnelt het aanbestedingstraject en helpt aantonen dat je bouwt wat de klant vraagt.

In de ontwerpprocessen vind een verschuiving plaats naar het objectgericht werken. Dit kan zowel in 2d (op basis van de NLCS) als in 3d. Door het modelleren van objecten in de CAD ontwerpen ontstaan nieuwe mogelijkheden voor het optimaliseren van het ontwerpproces. Denk hierbij aan 4d planningen, hoeveelheden rapportages, knelpunten analyses, visualisaties en de koppeling met Systems Engineering. Het toepassen van landelijke standaarden lijdt tot meervoudig datagebruik, waarbij diverse producten zijn te genereren en de onderlinge uitwisseling mogelijk wordt.

Rotterdam 3D biedt een platform om al deze data te publiceren in een eenvoudig toegankelijk 3d stadsmodel. Door de mogelijkheid om data te beheren, verzamelen en te ontsluiten is Rotterdam 3D een integraal onderdeel van diverse werkprocessen.

BIM Rotterdam
De meeste presentaties zullen in het Engels gegeven worden.

Interesse?

Interesse om met deze informatieve en gezellige reis mee te gaan of heb je meer vragen? Laat het ons dan weten via de mail (ilse@tricentric) of telefonisch (0297-360292). Na aanmelding wordt er contact opgenomen voor het boeken van de tickets etc.

 

 

statistieken

Artikelen bekeken hits : 932589
TMC-Nederland, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting